Sunt femeile emancipate, sau nu?

Daca ar fi sa luam in considerare statutul traditional al femeii din Romania, adica dependenta de barbat, de cratita si de gospodarie, s-ar parea ca nu este emancipata deloc.
Daca am lua drept etalon femeia intrata recent in politica, devenita persoana publica, moderna, dezinhibata, ambitioasa pana la obraznicie, am putea sa credem ca femeia s-a emancipat. Dar daca am face o statistica, am constata bineinteles ca procentul aferent primei categorii este foarte mare, pe cand a doua categorie este reprezentata de un procent mic.
Ar mai reiesi din statistica un procent relativ mic al femeilor care incearca sa faca fata atat carierei cat si familiei, un alt procent al femeilor singure dedicate carierei si altul pentru femeile singure dedicate familiei. In aceasta ultima categorie a femeilor singure intra acele femei exploatate nemilos de catre sefii barbati, femei care niciodata nu vor reusi sa capete joburi superioare barbatilor din punct de vedere ierarhic. Despre femeile singure care cresc copii ar fi multe de spus, deoarece nu e simplu sa faci fata unei astfel de provocari.
Nu am amintit pana in acest moment de categoria midinetelor, care ocupa un loc important in aceasta statistica. Daca ar fi sa le analizam putin, desi ne-am cam saturat de faptul ca in tabloide si la show-rile tv numai despre ele se scrie si se vorbeste, am constata ca aceasta „clasa” a femeilor dezinhibate/intretinute/dependente de X, sau Y este in plina ascensiune in ultimii douazeci de ani. Existau femei intretinute de barbati si inainte de ’90, dar despre ele se vorbea numai pe la colturi…erau tratate precum gheisele, urcate pe un fel de piedestal.
Astazi insa ni se baga pe gat in asa de mare masura imaginea si istoriile de alcov ale femeilor care presteaza pentru reviste de adulti si nu numai, incat, uneori, se confunda procentele statisticii de care vorbeam si se considera ca modelul acestei femei a devenit emblematic pentru toate cele peste 50% de procente din populatia Romaniei, reprezentate de femei.
As mai adauga un singur amanunt: romanca traditionala este de formatie latina, desi influentele orientale au existat dintotdeauna in jurul ei. Ea este ipocrita, inhibata si pastratoare de traditii, chiar daca toate acestea ii dauneaza. Spre deosebire de femeia americana pentru care nu conteaza cand, unde si mai ales cu cine, pentru femeia romana de rand, mai conteaza inca…
Dar reamintesc de statistici si procente, caci generalizarile sunt periculoase. Un studiu sociologic pe aceasta tema ar fi interesant. Poate am dat idei specialistilor…

Pareri ale barbatilor: Cabral-„Barbatii e porci”
Zorin Diaconescu-„Femeia romana si emanciparea”

Reclame

Un gând despre „Sunt femeile emancipate, sau nu?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s