Sanda Golopentia-o romanca intre romance

Cine este Sanda Golopentia?

Carte lansata la Bookfest 2010.

“Sanda Golopentia s-a nascut in 2 Martie 1940, la Bucuresti, Romania.

Sanda Golopenţia absolvă liceul „Gheorghe Lazăr” în anul 1956. Între 1956–1961 urmează cursurile Facultăţii de Limba şi Literatura Română ale Universităţii Bucureşti. Este, pe rând, bibliotecar şi apoi documentarist la Institutul de Folclor, cercetător la Centrul de Cercetări Fonetice şi Dialectale (devenit ulterior Institutul de Cercetări Etnologice şi Dialectologice), lector pe lângă catedra de Limba română a Facultăţii de filologie din Bucureşti. Din 1980 se stabileşte în SUA unde predă cursuri de italiană la Cornell University (Ithaca, New York) și cursuri de semiotică şi literatură la Vanderbilt University (Nashville, Tennessee). Este numită profesor la Universitatea Brown (Providence, Rhode Island) din 1981 şi până în prezent (predând cursuri de pragmatică literară, teatru francez, roman francez contemporan, cultură franceză a secolului XX, istoria limbii franceze).

Între volumele publicate se numără: Mitul pagubei (1986); Les voies de la pragmatique (1988); Voir les didascalies (în colaborare, 1994); Cartea plecării (1995); America America (1996); Desire Machines. A Romanian Love Charms Database (1998); Vămile grave (1999); IntermemoriaStudii de pragmatică şi antropologie (2001); Chemarea mâinilor negative (2002); Learn To Sing, My Mother Said. Songs of the Women of Breb/ Hori de femei din Breb (2004); Limba descântecelor româneşti (2007); Emigranţii (2008); Hacia una nueva Definición de las Didascalías (în colaborare, 2009).

Dintre volumele editate, menţionăm: Current Trends in Romanian Linguistics (cu Al. Rosetti, 1978); Les propos spectacle. Études de pragmatique théâtrale (1996); volumele lui Anton Golopenția, Opere complete III (2000), Ultima carte (2001), Românii de la est de Bug I–II (2006), respectiv Rapsodia epistolară I (2004); precum şi volumele Descântatul în Cornova–Basarabia (2003) şi Sporul vieţii (2007) ale Ştefaniei Cristescu-Golopenţia.”

Sursă: Curtea Veche Publishing

Este o doamna care a emigrat din Romania in 1980, a stat in lagarul pentru emigranti  din Roma timp de doua luni, apoi a fost acceptata sa intre in SUA, a facut de toate la inceput pentru a-si castiga existenta impreuna cu sotul ei, dupa aceea printro intamplare fericita a ajuns sa predea la o universitate si sa publice carti de lingvistica si literatura.

Am auzit-o aseara la radio spunand ca desi a crezut la inceput ca nu se va mai intoarce niciodata in Romania, nu a renuntat niciodata la cetatenia romana. Desi tatal dansei a murit intrun chip ciudat in inchisorile comuniste, doamna Golopentia povesteste despre acele timpuri cu destula detasare, dovada ca a depasit momentul, a mers mai departe, desi nu i-a fost usor.

A povestit o intamplare foarte savuroasa de la inceputurile activitatii sale de profesoara la universitate: preda italiana, ceea ce o capacita foarte mult, deoarece cunostea bine engleza si franceza, dar n-avea de ales. Era obligata sa-si pregateasca in fiecare zi cursul, era stresata, ingrijorata de reactia cursantilor. Avea un student care intra in sala de curs si isi scotea camasa in fiecare zi. Nu stia cum sa reactioneze. La un moment dat l-a luat de-o parte si l-a intrebat: de ce?

Acesta i-a raspuns simplu: pentru ca dumneavoastra nu stiti sa radeti niciodata!

Si-a dat seama ca studentul avea dreptate…nu putea sa rada, aici se diferentia de americani…dar astfel, momentul critic a fost depasit, studentul a fost in continuare un interlocutor eminent.

Am admirat felul in care vorbea intro limba romana perfecta, i-am admirat vitalitatea si bucuria pe care o avea in glas atunci cand spunea ca in momentul in care a realizat in 1990 ca se va putea intoarce in tara, a simtit o emotie puternica.

Doamna Sanda Galopentia face parte din acea categorie a romanilor pe care-i admir si despre care ar trebui sa se vorbeasca mai mult in mass-media romaneasca.

Anunțuri

Un gând despre „Sanda Golopentia-o romanca intre romance

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s